Elena CeausescuNicolae si Elena Ceausescu la Disneyland parcul de distractii 1978Nicolae si Elena Ceausescu la Disneyland parcul de distractii 1978Nicolae si Elena Ceausescu la Disneyland parcul de distractii 1978Nicolae si Elena Ceausescu la Disneyland parcul de distractii 1978O reactie prieteneasca intre Nicolae Ceausescu si Jimmy Carter 1978Nicolae Ceausescu alaturi de Jimmy Carter pe platforma suda Casei Albe 1978Nicolae Ceausescu Delegatia romana la plecarea spre SUA. In spatele Elenei se afla Mihai PacepaNicolae si Elena Ceausescu vizitarea parcului Disneyland  14 aprilie 1978

Rumania's President Nicolae Ceausescu, the only Soviet bloc leader to have visited both Disneyland and Peking, is justly famed for his independent foreign policy.

*At the invitation of President Jimmy Carter and Mrs. Carter, the President of the Socialist Republic of Romania, Nicolae Ceausescu, accompanied by Mrs. Elena Ceausescu, paid a state visit to the United States of America between April 12-17, 1978.

President Carter and President Ceausescu conducted official talks on the current state of relations between the United States and Romania as well as on the possibilities for their further development. They also had a broad exchange of views on a series of major world problems of common concern. The talks were held in a cordial atmosphere of openness, esteem, and mutual respect which reflects the positive evolution in United States-Romanian relations.
Nicolae Ceausescu la Disneyland 1978
President Ceausescu met with members of the House of Representatives and the Senate. The talks showed that both sides desire to contribute to the deepening of understanding and to the growth of contacts between the American and Romanian peoples.

President Ceausescu also met with leading personalities in the business, financial, scientific, engineering and cultural life of the United States.

The two Presidents noted with satisfaction that the relations between the two countries have further developed and broadened in the spirit of the principles embodied in the Joint Declaration signed in Washington, D.C., on December 5, 1973. They expressed their common determination and interest to encourage and promote the continuing expansion of ties of cooperation and friendship between the two countries and peoples.

In order to further develop and diversify the relations between the two countries as well as to contribute to the strengthening of international peace and security, President Carter and President Ceausescu signed a Joint Declaration.

The two Presidents expressed their satisfaction at the results of their talks and agreed to continue the bilateral dialogue at the highest level as well as at other levels and through diplomatic channels.

President Ceausescu and Mrs. Elena Ceausescu also visited, in addition to Washington, D.C., Chattanooga, Dallas, Houston, New Orleans and New York.

President Ceausescu and Mrs. Elena Ceausescu expressed their cordial thanks to President and Mrs. Carter for the friendly and hospitable reception extended to them during their visit which is a natural expression of the traditional; friendship and mutual respect between: the American and Romanian peoples.

President Nicolae Ceausescu and Mrs. Elena Ceausescu invited President Jimmy Carter and Mrs. Rosalynn Carter to an official visit to the Socialist Republic Romania. The invitation was accepted with pleasure.

Politica de mentinere a relatiilor bune cu toate statele a ajutat Romania sa obtina din partea SUA un tratament de "favorit" printre tarile comuniste.

Prima vizita pe "pamantul fagaduintei" avea loc intre 4 si 7 decembrie 1973, cand Ceausescu venea la Washington pentru a desfasura o actiune de sensibilizare a presedintelui Nixon, in vederea sprijinirii acordarii pentru Romania a clauzei natiunii celei mai favorizate. Cei doi presedinti erau la a treia intrevedere. Nixon vizitase Romania in 1967, inainte sa fie ales presedinte, ca simplu cetatean. S-a reintors in Romania in anul urmator, fiind primul presedinte al SUA care vizita o tara socialista.

1978, Ceausescu alaturi de Jimmy Carter pe platforma de sud a Casei Albe

POLITICA. In primavara anului 1978, Nicolae Ceausescu sosea in Statele Unite ale Americii, intr-o vizita pentru care facuse eforturi intense. Desi Carter considera comunismul indreptat impotriva drepturilor omului, echipa sa a abordat o noua politica pentru Europa de Est, orientata pe diferentierea intre tarile comuniste, acordand atentie celor mai liberale in politica interna sau mai independente fata de Uniunea Sovietica. Politica externa a Romaniei, care adesea sfida eforturile Moscovei de a reduce autonomia Bucurestiului, a facut ca regimul lui Ceausescu sa primeasca un tratament diferit din partea americanilor.

Ceausescu era nerabdator sa-l vada pe Carter. Voia, de asemenea, sa vina in Statele Unite sa se intalneasca cu personalitati din lumea afacerilor, in special din domeniul tehnologiei energetice si petrochimiei.

PREGATIRILE. La inceputul lunii februarie 1978 au inceput pregatirile. Nimic nu a fost lasat la intamplare. Ceausescu si-a trimis unul dintre consilieri pentru a pregati vizita. I-au fost inmanate lui Carter materiale care sa-l puna in tema cu situatia privind respectarea drepturilor omului din Romania. S-a elaborat un raport despre emigrarea din Romania, incluzand o lista cu persoane care asteptau viza pentru a parasi tara. A fost inclusa si o scurta istorie a Romaniei si a relatiilor romano-americane. In plus, Carter a primit cate un rezumat al biografiilor tuturor membrilor delegatiei romane. Aceste rezumate cuprindeau informatii despre pronuntarea corecta a numelor, ce limbi straine vorbeau, iar in cazul lui Ceausescu, preferintele lui culinare. Presedintelui Romaniei nu ii placea pestele si prefera bauturi fara gheata.

1973, Sotii Ceausescu, impreuna cu presedintele Nixon si cu prima doamna a SUA inainte de dineul de stat

INTALNIREA. Vizita a inceput cu sosirea familiei Ceausescu la baza militara Andrews, la ora 18:00, la 11 aprilie, si s-a incheiat la 17 aprilie, la ora 19:00, cand delegatia romana a parasit aeroportul international "J.F. Kennedy" din New York pentru a se intoarce la Bucuresti. Discutiile din Biroul Oval ale celor doi presedinti s-au axat pe Orientul Mijlociu, unde Ceausescu avea relatii bune atat cu arabii, cat si cu israelienii. S-a acordat atentie si aplicarii drepturilor omului in Romania. Ceausescu s-a aparat spunand ca este o problema interna, in care nu se admit amestecuri externe. Ceausescu si Carter au semnat o declaratie comuna, care a reinnoit promisiunea de a respecta Declaratia comuna semnata in 1973 si promitea sa continue discutiile la nivel inalt, eforturile de a extinde comertul si de a coopera la rezolvarea problemelor umanitare.

EVENIMENTE. In timpul vizitei au avut loc mai multe mese: un pranz oferit de doamna Vance, sotia secretarului de stat, la 12 aprilie, apoi a urmat evenimentul principal – dineul de stat de la Casa Alba, in aceeasi seara, urmat de un segment distractiv, cu o lista oarecum diferita de oaspeti, si a doua zi inca un pranz, oferit de doamna Carter. Ultimul eveniment al vizitei din Washington a fost o receptie pentru un grup de cetateni americani de origine romana la Ambasada Romaniei. Cei 250 de invitati au mancat si au baut feluri si vinuri traditionale romanesti.

In vizita la Targul International de Comert din SUA. Sotii Ceausescu, insotiti de Sergiu Celac (traducator) si de generalul Pacepa

SUCCESE. La 14 aprilie, familia Ceausescu a plecat din Washington pentru o vizita de trei zile prin Statele Unite. Printre putinele placeri pe care si le-au permis cei doi soti Ceausescu in SUA, a fost vizitarea parcului Disneyland. In ultima zi, presedintele roman s-a intalnit cu magnati ai industriei. Inainte de plecarea din SUA, oficialitatile romane au semnat un acord cu Control Data Corporation din Minneapolis (in sectorul prelucrarii datelor, al computerelor si alte domenii inrudite), de cooperare economica si tehnica pe zece ani, primul de acest fel intre o firma americana si Romania. "Dupa vizita din America, a avut loc o crestere a comertului exterior si in acelasi timp ne-au vandut licente in tehnica de varf. La noi era sfant: ceea ce primeam din Vest nu dadeam Uniunii Sovietice. Ceea ce se spune ca Romania era o rampa, prin care luam si dadeam... nu, e o tampenie! Pentru ca nici sovieticii nu ne cereau. Aveau ei mijloacele lor, aveau o armata de spioni", spune Stefan Andrei, fost ministru de Externe al Romaniei.

IMPACTUL. La 2 iunie 1978, presedintele Carter a trimis o scrisoare Congresului pentru reinnoirea anuala a clauzei natiunii celei mai favorizate acordate Romaniei. Congresul a aprobat prelungirea pe trei ani a acordului comercial si a reinnoit clauza acordata Romaniei pentru inca 12 luni.

Ceausescu, imediat dupa intoarcerea sa in tara, a acordat pasapoarte si vize de iesire pentru 47 persoane. Aceasta a fost ultima vizita oficiala la nivel de presedinti ai Romaniei si SUA pentru aproape doua decenii. (documentare din Magazin istoric, numarul 5 din 1998, "Un dineu pentru 134 persoane, va rog!", de Joseph F. Harrington, Scott Karns, Framingham State College, SUA, o traducere de Florin Surcan)

Delegatia romana la plecarea spre SUA. In spatele Elenei Ceausescu se afla Mihai Pacepa

Discursul lui Nicolae Ceausescu la Camera de Comert a Statelor Unite ale Americii

"Cele doua natiuni au obiective comune in domeniul politicii externe, acelea de a cauta sa mentina relatii bune cu toate statele, indiferent de ideile lor filozofice, de a duce o politica de respectare a independentei si suveranitatii fiecarei natiuni a lumii"
Nixon (Vizita de stat a presedintelui Nicolae Ceausescu in SUA, editura Politica, 1973) "In afara convorbirilor cu presedintele american, liderul roman a vorbit in fata Congresului american solicitand acordarea clauzei. Cu prilejul vizitei au fost semnate o serie de acorduri, intre care cel mai important era cel de constituire a Consiliului romano-american pentru promovarea relatiilor economice si culturale"
("Ceausescu, un fanatic al puterii – biografie neretusata"Ion Petcu, Editura Romanul, 1994)

CEAUSESCU, PE USA DIN DOS
In 1978, in SUA, "in fata succesului vizitei noastre si, bineinteles, privind cu invidie spre Bucuresti, spre Romania, cercurile nationaliste maghiare au organizat acolo o demonstratie puternica impotriva lui Ceausescu, la incheierea vizitei. Nu stiu cat a fost implicat si Pacepa in asta. Parerea mea este ca, in conditiile de atunci, el nu a sprijinit aceasta manifestatie, desi la putin timp dupa, el a tradat" – Stefan Andrei, fost ministru de Externe al Romaniei. Cei doi soti Ceausescu au fost scosi pe usa din spate a hotelului unde erau cazati, pentru a scapa de manifestanti.

FUGA LUI PACEPA SAU INCEPUTUL SFARSITULUI
In vara anului 1978, Ion Mihai Pacepa (aici, singur printre femei), pe atunci director adjunct al Departamentului de Informatii Externe (spionaj) al Securitatii, fuge din tara si obtine azil politic in Statele Unite. Aceasta a fost adevarata lovitura pentru Ceausescu. "Prin plecarea lui Pacepa a fost practic desfiintat intregul aparat de spionaj al Romaniei", spunea colonelul Richard James Womack, din Departamentul de Informatii Militare a Statelor Unite.

GAFELE AMERICANILOR
Sotii Ceausescu, impreuna cu presedintele Carter si prima doamna a SUA, s-au indreptat spre o platforma pentru ceremonia sosirii delegatiei romane, unde orchestra Casei Albe a intonat imnul Romaniei. Spre surpriza tuturor, melodia era cea a vechiului imn. In acea seara, familia Carter a oferit un dineu in onoarea invitatilor sai. Ceremonia a inceput cu imnul national al Romaniei. Carter a remarcat: "Este cel bun", scuzandu-se pentru greseala de dimineata. (din acelasi numar al revistei Magazin istoric)

Semnatura Nicolae Ceausescu